"Beşiktaş'ın ortaya koyduğu karakter, galibiyetten de önemli"

"Beşiktaş'ın ortaya koyduğu karakter, galibiyetten de önemli"

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi serüvenine rüya gibi bir başlangıç yaptı. Siyah-beyazlı takım deplasmanda Portekiz temsilcisi Porto'yu 3-1 ile geçti ve grubun zirvesine kondu.

Ajans Beşiktaş - Spor dünyasından öne çıkan gelişmeler, Türkiye’nin spor ekranı S Sport’tamasaya yatırıldı. Selçuk Aytekin’in moderatörlüğünü yaptığı Sabah Sporu Extra programında Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül, analiz, görüş ve tespitlerini paylaştı. Barış Ertül’ün S Sport’ta yaptığı değerlendirmeler şu şekilde:

"Porto gibi bir marka ekip karşısında oynanan oyun önemli"

"Gruba üç puan ile başlamasından çok daha önemli olan Porto gibi bir marka ekip karşısında oynanan oyun. Şampiyonlar Ligi'nde elit klasman diyeceğimiz Barcelona, Real Madrid, Bayern, A.Madrid gibi takımların bir alt kısıma inince Porto orada yer alıyor. Beşiktaş ise Şampiyonlar Ligi dendiği zaman, Türkiye’nin en büyük takımları olarak baktığımızda takımları hatta şimdi M.Başakşehir'i de katarsak üçüncü olup Avrupa Ligi'ne gitmesi beklenen, ilk ikiye girip çıkmasını hayal ettiği bir yapıda bulunuyor. Beşiktaş ise dün Porto deplasmanında oynarken 'ben senden daha iyi takımım' imajını verdi."

"Sahayı iyi parselleyen, öne doğru oynamaktan imtina etmeyen, Porto’nun topu kaybettiğimde 'bu takımı nasıl durduracağım' diyen bir takım vardı. Beşiktaş çıtayı başka bir noktaya koymuştur. Artık bu grupta 3.sıra başarısızlık. Bu bir günde olmadı. Slaven Bilic’ten beri doğruları yapan, teknik becerisini geliştiren bir takım. Beşiktaş iki yıldır boşuna şampiyon olmuyor. Şampiyonlar Ligi'ne gitti, kazandı kaybetti ardından Avrupa Ligi’ne gitti. Hepsi tecrübe bunların."

"Beşiktaş önlem işini abartmadan kendi oyununu oynadı"

"Kuralar çekildiğinde söylediğimiz şuydu, Beşiktaş grupta lider de olabilir son sırada da olabilir. Bugün durum farklı değil ama deplasmandan zor bir takımdan galibiyet ile dönmesi tabii ki şansı artmıştır. Fakat daha önemli olan Beşiktaş’ın sahadaki kimliğiydi. Modern futbolun gereği olarak herkes önlem alıyor ama Beşiktaş fazlasını yapmadı. Gitti onların sahasında futbolunu oynadı. Porto’dan çekinmeden kendi futbolunu oynayan bir takım vardı."

"Sahada duruş olarak, özgüvenini kaybetmeyen bir takım olarak Beşiktaş yenilseydi hiçbirşey değişmezdi. Beşiktaş dün kazanmaya çıktı sahaya. 1-0 öne geçmesi sürpriz değildi. 1-1 oldu normalde ev sahibi avantajı ile rakip 2-1 öne geçebilirdi ama Beşiktaş’ın da o anlarda 2-1 öne geçebileceği hissini veren ve nitekim öne geçtiği bir maç oynandı."

"Bugün artık Beşiktaş’ın iki tane Negredo’su var"

"Fenerbahçe’nin geçen sezon en iyi oyuncusu Lens’i kulübede tutan, Alvaro Negredo ve Medel gibi isimleri kenarda oturtan bir takım var. Cenk mesela tereddüt etmiyor Negredo kenarda diye vurabiliyor. Cenk vurmak ile kalmıyor gol yapıyor. Bugün artık Beşiktaş’ın iki tane Negredo’su var.

"Sonra Cenk sahada iken oyuna Negredo girdi. Oğuzhan ikinci bölgede, oyunun her olduğu yerde bulunması önemli. İki yönlü olarak oynaması, çizgiden top çıkaran oyuncu olarak ayrıca asistin asistini yaparak mücadele etti. Daha oyuna girmeyen Medel, Tolgay var. Öne doğru hamle yapabilecek 3-4 orta saha oyuncusu var Beşiktaş’ta. Tosic-Pepe oynarken Medel yine yedek oturuyor. Bilinçli bir şekilde kadronun üstüne koymak çok önemli. Pepe’nin önemi bu maçta tam olarak ortaya çıktı."

"Kritik nokta orta sahaydı"

"Fenerbahçe’ye Roberto Carlos geldiğinde yada Galatasaray’a Hagi geldiğinde de farklı değildi. Bu oyuncuların antreman yaptıkları bu tip isimlerse farklı oluyor. Böyle oyuncular önemli."

"Beşiktaş öncelikle ilk iki sıranın doğal favorisidir. Beşiktaş ve Türk futbolu için noktadır bu. Maçın en iyi adamını seçmeye kalksan her birini seçebilirsin. Cenk, Pepe, Babel, Talisca…Kritik nokta orta sahadır. Savunmada Pepe’nin varlığı, önde Cenk’in üst düzey kalibredeki oyunu önemlidir ama esas önemli kısım bu ikili arasındaki köprüdür."

"Hatta Porto teknik direktörünün açıklamaları bunu destekliyor. Porto teknik direktörü oyunun yönünü hızlı çeviren takım diye bahsetti. Porto'nun ikinci yarıya iki oyuncu değişikliği ile başladığına dikkat çekmek istiyorum. Sonraki değişiklik yine orta sahaya yapıldı. Porto orta sahada Beşiktaş ile iki yönlü olarak, kora kor mücadele edecek formülü aradı. Biz bugün Beşiktaş’ı zaten yenemezdik nasıl yemedik diye düşünmediler maç bitince, Monaco ve Leipzig aşağı yukarı birbirine yakın takımlar biz bu gruptan nasıl çıkacağız? diye düşünmeye başladılar."

"Beşiktaş ilk iki şansı en çok öne çıkan takımdır"

"Bu kadroda sağlam bir Gökhan Gönül olsa, Caner ve Adriano sol bek için mücadele edecekler. Kim fit durumda olursa  o oynayacak. Medel’i orta saha rotasyonunda düşünüyor ama ona mesafeli olduğu ortada. Ocak ayında Vida gelirse farklı olur. Cenk bana göre önde isim. Negredo farklı yerlerde kullanılabilir çünkü çok yönlü bir oyuncu."

"Bu grupta herşey olabilir. Bu grupta 3. veya 4.haftalarda şartla değişebilir. Beşiktaş bu kadro kalitesi ve bu karakteri koyacağını düşünerek ilk iki şansı en çok öne çıkan takımdır." (Ajansspor)