Fatih Terim mi? Şenol Güneş mi?  Goal Türkiye editörleri tartıştı

Fatih Terim mi? Şenol Güneş mi? Goal Türkiye editörleri tartıştı

Goal Türkiye ekibi Galatasaray'ın hocası Fatih Terim ile Beşiktaş'ın hocası Şenol Güneş'i kıyasladı. İşte detaylar...

Ajans Beşiktaş - Fatih Terim ve Şenol Güneş ilk kez İstanbul takımlarını çalıştırırken karşı karşıya geliyor. Peki hangi teknik direktörü tercih edersiniz?

Türk futbol tarihinin iki önemli ismi kariyerlerinde ilk kez bir İstanbul derbisinde karşı karşıya gelecek. Goal Türkiye ekibi de Fatih Terim ile Şenol Güneş'i kıyasladı...

ALP ÇOLAK: ŞENOL GÜNEŞ

Fatih Terim ve Şenol Güneş, Türk futboluna dünya sahnesindeki en önemli başarıları yaşatmış iki isim. Gariptir ki, iki teknik adam da kariyerleri boyunca aslında taktik anlamda yetersiz oldukları yönünde bir savla baş etmek zorunda kaldılar, kalıyorlar. Gerçek bundan oldukça uzak. Hem Terim hem de Güneş, oyunu okuyabilen, proaktif ve reaktif yaklaşımlara sahip teknik adamlar. Her şeyden önemlisi, oyuncuların bireysel performanslarını maksimum seviyeye çıkarabiliyorlar.

İkisi arasında bir tercihte bulunmak güç olsa da, Güneş'in Beşiktaş'la son iki sezonda gerçekleştirdiklerinin onu bir adım öne çıkardığını düşünüyorum. Terim, "biz oynuyorken kimse oynamıyordu" dediği, topun olmadığı alandaki aksiyonların büyük önem taşıdığı pres futboluna dönüşü sağlayabilirse, yeniden öne çıkabilir.

SÜLEYMAN TETİK: FATİH TERİM

Şenol Güneş, 2002 Dünya Kupası'ndaki unutulmaz başarısından sonra değerini ancak yıllar sonra Beşiktaş'ta buldu. Siyah-beyazlı takımın kucak açtığı teknik adam, daha önce başardıklarının yanında, kaliteli bir kadroyla daha fazla neler yapabileceğini herkese son üç sezonda kanıtladı.

Fatih Terim'in sayısal anlamda başarısı Şenol Güneş'ten çok daha fazla. İmparator'un ne aldığı maçlar ne kazandığı zaferler ne de kaldırdığı kupalar sayarak bitecek türden değil.

Evet, Şenol Güneş ülke futbolunun en değerli isimlerinden biri. Ancak Fatih Terim'le mukayese edilme aşamasına gelince maalesef ikinci planda kalıyor. Galatasaray'a geldiği her dönemde mutlaka unutulmaz bir şeyler yaşatan ve yaşayan Terim, gerek ülke içinde gerekse yurt dışında Türk futbolunun bir figürü haline gelmiş durumda. 90'lı yılların sonunda başlayan bu macera ve ün, o futbola veda edene kadar da asla bitmeyecek. Birçok kişi onu ''Taktik maktik yok, bam bam bam'' şeklinde tanımlasa da Fatih Terim'in taktiksel birikimi ve oyun içindeki alternatif tercihleri yüksek seviyede. Rakip kim olursa olsun (!) daima pres futbolunu tercih eden ve bu alanda namını salan Fatih Terim, göze hitap açısından da bu ülkenin en iyi futbol oynatan hocalarından biri.

Terim, A Milli Takım döneminde yaşadığı magazinsel problemler nedeniyle eski baskınlığından uzak olsa da kazanacağı bir şampiyonlukla yeniden hükümranlığı eline alacaktır. Fatih Terim, bana göre bu mukayesede Şenol Güneş'in çok önünde.

SERTAÇ KÜÇÜKELÇİ: FATİH TERİM

İki takımın da milli takım performanslarını dikkate alırsak bir denklik olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kulüp performansları arasında büyük bir fark var. Fatih Terim'in karnesin de 6 lig şampiyonluğu bir UEFA Kupası bulunurken; Şenol Güneş'in sadece 2 lig şampiyonluğu var.

Mevcut form durumlarını da kıyaslarsak Terim'in Şenol Güneş'in önünde olduğunu söylemek mümkün. Çünkü kendisinin kurmadığı ve kısıtlı bir kadroyla son 4 haftaya lider girmeyi başardı.

Şenol Güneş'in ise bu sezon elindeki imkanları iyi kullanamadığını söyleyebiliriz. Beşiktaş artık rakiplerine farkı, oyunu ile değil yıldızları ile yaratıyor. Galatasaray, Tudor'un yarattığı ve Terim'in geliştirdiği planla yoluna devam ediyor.

Kriz yönetme konusunda da Terim'in Milli Takım'dan ayrıldıktan sonra kendisini geliştirdiğini söyleyebiliriz. Terim, tarihi bir çekişme yaşanan ligde rakipleriyle ilgili hiç konuşmuyor. Sadece Galatasaray'a ve şampiyonluğa odaklanmış durumda. Şenol Güneş ise sürekli eski defterleri açmaya devam ediyor.

ONUR ÖZGEN - ŞENOL GÜNEŞ

İki teknik direktörün de benzer çok yanları var: Bir defa ikisi de oyunu rakip yarı alanda oynamayı istiyor. Diğer yandan ikisi de direkt oyunu seviyor. Terim’in Başakşehir maçının ardından düzenlediği basın toplantısında söylediği gibi, şu anda Avrupa’da başta Jürgen Klopp’un Liverpool’u olmak üzere pek moda olan şiddetli karşı prese dayalı direkt oyun, 1996 – 2000 arasındaki Galatasaray’ın sonu UEFA Kupası şampiyonluğuyla biten döneminin imza oyunuydu.

Terim’in yirmi yıl önce yaptıkları, Türk futbolu için devrim niteliğindeydi. Üçlü sistemin ligi domine ettiği bir dönemde, beklerin de hücuma katıldığı dörtlü sistemin orta sahada bir fazla oyuncuyla oynamak anlamına geldiğini söyleyerek dörtlü sisteme geçmişti. Ayrıca dört merkez orta sahalı, ikinci ve üçüncü bölgede yoğun prese dayalı oyunuyla da rakiplerine ezici bir üstünlük kurmuştu. Ancak aradan geçen sürede futbolda birçok icatlar gerçekleşti ve her geçen gün başka yenilikler görmeye devam ediyoruz. Terim ise 1996 – 2000 arasındaki başarılı dönemine biraz fazla takılı kalmış durumda.

Güneş ise bu konuda, özellikle Güney Kore’den dönüşünün ardından Terim’in bir adım önüne geçti. Belki Terim’in Galatasaray’daki ilk dönemindeki gibi oyuna yenilikler getirmedi. Ama bilhassa 2009’dan bu yana çalıştırdığı bütün takımlarda dünyada oynanan güncel futbolun niteliğine ve seviyesine yakın oyunlar izlettirdi. Bu sezon oyununu Şampiyonlar Ligi’nde de test etti, orada da başarılı oldu. Dolayısıyla Şenol Güneş’in an itibarıyla ülkenin zirvesinde yer aldığını düşünüyorum.

CAN ÜNLÜ: FATİH TERİM

Günümüz futbolunun, hatta futbol tarihimizin en önemli iki Türk teknik adamından bahsediyoruz. Ayrım yapmak çok zor. İki ismi de ön plana çıkaran farklı özellikler var. Böyle bir kıyaslamada teknik detaylara girmenin doğru olmayacağını düşünüyorum, zira futbol görüşlerini kıyaslamak yeterince objektif bir bakış açısı sağlamayacaktır.

Şenol Güneş'in Beşiktaş'ı son üç yılda adeta baştan yaratması elbette çok önemli. Son yıllara baktığımızda onun Fatih Terim'den daha önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kariyeri boyunca görev aldığı takımlarda iz bırakmayı başarmış birisi. Ancak Fatih Terim, tarihimizin en önemli başarısı olan Dünya Kupası üçüncülüğünü yaşatan Şenol Güneş'in elindeki milli takım kadrosunun iskeletini oluşturan isimdi. Fiorentina ve Milan gibi takımlarda görev alması da onu farklı bir yere koyuyor. Bana göre Fatih Terim'in Türk futbolunda yarattığı etki ve bıraktığı iz, Şenol Güneş'ten daha fazla.

YAĞIZ OKUL - FATİH TERİM

Şenol Güneş 3 sezondur Beşiktaş'ın başında. Fatih Terim ise 4 aydır Galatasaray'ın. Şenol Güneş, Beşiktaş'ın kaos döneminin bitimine yakın devraldığı görev ile siyah beyazlılara başarıyı yaşattı. Fatih Terim ise göreve geldiğinden bu yana doğrudan kaos ile uğraşırken, hem futbolcularını yarışmacı psikolojide tutuyor, hem de zirveyi kaptırmıyor.

Fatih Terim'in, neredeyse Galatasaray'da her göreve geliş sebebi de bu: kaos. Galatasaray taraftarı takımdan kopmaya, şampiyonluk ümidini yitirmeye ve stadyumda bağırmaktan vazgeçmeye, yönetim katında ayrışmaya başlamışken, Fatih Terim'in gelişi tüm camiayı kenetledi.

Elbette Şenol Güneş'in her yıl üstüne koyarak oynattığı futbol, uzun süredir bu topraklarda oynanmıyordu. Kadro kalitesine bağlı bu ilerleme, yıllar önce Galatasaray'ın yarı finalin kapısından döndüğü dönemde de karşımıza çıkmıştı.

Etiketler :