Güntekin Onay: "Avcı destek görmedi"

Güntekin Onay: "Avcı destek görmedi"

Spor yazarı Güntekin Onay, Beşiktaş'ın Abdullah Avcı'yı gönderip, Sergen Yalçın'ı göreve getirmesini değerlendirdi.

Ajans Beşiktaş - Hürriyet Gazetesi'nin Futbol Konseyi ismini verdiği ve her hafta ülkenin futbol gündemini değerlendiren usta kalemleri Mehmet Arslan, Uğur Meleke, Güntekin Onay ve Ertuğrul Özkök, futbol gündemini masaya yatırdı.

SORULAR

1- Beşiktaş yönetiminin Abdullah Avcı ile yolları ayırması doğru karar mıydı? Acı için en baştan “Beşiktaş için yanlış isimdi, kimyalar zaten uyuşmazdı” diyenler var. Katılıyor musunuz?

2- Bu sorumuz da Beşiktaş’la ilgili... Yönetim taraftarın sesini dinledi ve Sergen Yalçın’la anlaştı. Sizce Sergen Yalçın doğru isim mi? Kariyeri ve deneyimi bu iş için yeterli mi?

Ertuğrul Özkök

BEŞİKTAŞ, BAŞAKŞEHİR GİBİ DEĞİLDİ

1. Açık konuşayım. Başından beri Avcı tercihinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Başakşehir’de yazılmış bir başarı hikayesinin Beşiktaş’a uygulanması imkansızdı. Başakşehir, taraftarı ve tarihsel egosu olmayan bir takımdı. Egoları törpülenmiş oyuncuları vardı. Böyle bir psikolojiyle Beşiktaş’ı başarı kulvarına sokmak hiç mümkün değildi.

TARAFTARIN DEĞİL, AKLIN SESİ LAZIM

2. Sergen Yalçın’ı severim ama onun olayları ince bir zeka ve mizahla izah etmesini daha çok severim. Başarılı olabilir mi? Emin değilim. Taraftarın sesi dinlendi ama biliyorum ki, taraftar sesi her zaman en iyi ses değildir. Yönetim tribüne oynamaya başlarsa, sahadaki takım da tribüne oynar. Beşiktaş’in şu an ihtiyacı olan şey aklın sesi. Siyasette de sporda da ‘kitleler’ sloganda iyidir ama taktikte o kadar iyi değildir. Üç büyük kulübün başında bana Mourinho, Guardiola, Klopp kadar heyecan verecek isimler arıyorum. Çünkü üç büyüklerin taşıyıcı olmadığı bir ligin ne ekonomik ne de spordan keyif alma değeri olabilir.

Uğur Meleke

AVCI EN YANLIŞ KARARDI

1. Beşiktaş’ın ligde açık oyunda attığı gol sayısı sadece 15... Açık oyunda Göztepe ve Gaziantep 16, Kasımpaşa 17, Gençlerbirliği 19 gol atmışlar. Evet, Beşiktaş’ın harika bir kadrosu yok ama Antep’ten, Gençlerbirliği’nden ya da Kasımpaşa’dan da zayıf değil herhalde! Avrupa Ligi’nde ciddiyetsiz kadrolarla sahaya çıkmışsın, Türkiye Kupası’ndan elenmişsin ve ligde de ortaya koyduğun dört başı mamur bir oyunun yok. Planın yok. Gelecek stratejin yok. Son yıllarda alınmış en yanlış karardı bence Avcı’yı getirmek.

SERGEN YALÇIN DOĞUŞTAN LiDER

2. Barcelona, Guardiola’yı 37 yaşında göreve getirdi. Arsenal menajeri Arteta da şu anda 37 yaşında. Üstelik iki hocanın da üst lig deneyimi yoktu. Dortmund, Klopp’a 41 yaşında yetkiyi verdi, onun da deneyimi Mainz’tan ibaretti. Sergen Yalçın 47 yaşında ve tam altı farklı Süper Lig takımı çalıştırdı şu ana kadar. Yani bence deneyim konusunda sıkıntı yok. Ben Sergen Hoca’nın yeteneğine de güveniyorum. Doğuştan lider. Özgüveni, karizması, futbolculara model olacak yeteneğiyle bence büyük takım hocası olmak için her şeyi var.

Güntekin Onay

AVCI DESTEK GÖRMEDİ

1- Abdullah Avcı, değerli bir teknik adam ve Beşiktaş’ın bu durumda olmasının tek sorumlusu değil. Çok zor durumda olan bir Beşiktaş’a geldi, kendi taraftarı dahil kimseden yeterli desteği görmedi. Kadro kalitesi zaten erozyona uğramıştı ve bu koşullarda başarılı olması çok zordu. Yönetim ve tribün bir teknik adamın arkasında durmuyorsa orada başarı elde etmek çok zordur.

FUTBOLU LEZZETLİ

2- Sergen Yalçın bir Beşiktaş efsanesi. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en yetenekli futbolcusu. Teknik adamlık serüveninde de genellikle zor durumda olan takımlarda çalıştı. Kısa süreli görevler aldı ve bir istikrar yakalayamadı. Ancak genel anlamda oynattığı futbol lezzet verdi. Odaklanırsa ve oyuncu grubuyla birlikte bir sinerji yakalarsa başarılı olmaması için bir neden yok.

Mehmet Arslan

KARTAL’DA KADRO YAŞLI VE YIPRANMIŞ

1. Beşiktaş’ın kadrosuna bakın. Yaşlanmış, yıpranmış ve motivasyonunu kaybetmiş bir kadro. Bu kadro ile başarılı olma şansınız yok. Onun için değil Avcı, Klopp’u getirseniz başarılı olma şansınız yok. Sorun teknik adam sorunu değil, kadro sorunuydu. Ama Beşiktaş kadroyu değiştiremeyeceği için teknik adamı değiştirdi.

KULÜPLERi TARAFTARLAR YÖNETiYOR

2. Önce bir itirazımı dile getireyim. Artık kulüpleri yöneticiler değil taraftarlar yönetiyor. Bakıyorlar sosyal medyaya ve tribünlere oradaki tepkiye göre istenilen ismi göreve getiriyorlar. İşte Ersun Yanal, işte Sergen Yalçın. Bu çok tehlikeli bir gelişme... Sergen Yalçın’a gelince. Kesinlikle doğru isim. Tecrübe falan bunları geçelim lütfen. Artık dönem genç hocaların dönemi. Sergen Yalçın da Beşiktaş için tam aranılan isim. Beşiktaş için yeni yol bulmaya, ya da yeni bir yol yapmaya mecbur ve buna kredisi de var.