Hababam Sınıfı gerçeği: Hababam Sınıfı Fenerbahçeli değildi! Tulum Hayri Beşiktaşlı’ydı!

Hababam Sınıfı gerçeği: Hababam Sınıfı Fenerbahçeli değildi! Tulum Hayri Beşiktaşlı’ydı!

Fenerbahçeli olarak beyaz perdeye aktarılan Hababam Sınıfı gerçeği... Hababam Sınıfı, Fenerbahçeli değildi. Hatta Tulum Hayri filmin romanında Beşiktaşlı olduğunu dile getiriyor. İşte tüm detaylar...

Ajans Beşiktaş - Bugün Türk şiir, roman ve öykü yazarı; özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanınan Rıfat Ilgaz'ın ölüm yıl dönümü. Yaşamı boyunda Edebiyata birçok eser kazandıran Ilgaz aynı zamanda 1952-1960 yılları arasında Tan gazetesinde düzeltmen, dizgici ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Daha sonra Dolmuş Dergisi'nde "Stepne" takma adıyla "Hababam Sınıfı", "Bizim Koğuş" ve "Don Kişot" eserlerini dizi olarak yayınladı.

Asıl ününü, 1959'da Türkiye'deki eğitim sistemini eleştirmek amacıyla hazırladığı "Hababam Sınıfı" adlı kitapla kazanan Rıfat Ilgaz'ın bu romanı 1966'da oyunlaştırılarak Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelendi.

Aynı oyun yine 1969'da İstanbul Tiyatrosu'nda sahneye koyuldu ve Ertem Eğilmez'in yönetmenliğinde 1975 yılında beyaz perdeye aktarıldı.

Ertem Eğilmez yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılan ve Fenerbahçeli olarak bilinen Hababm Sınıfı romanda Fenerbahçeli değil.

Romanın 81. sayfasında, Fenerbahçe'nin aksine Beşiktaş ile ilgili diyaloglar yer alıyor:

gg-013.jpg

Ilgaz'ın eseri tüm takımlar açısından tarandığında hiç 'Fenerbahçe'nin adının geçmediği hatta 'Beşiktaş şampiyon' diye bağırıldığı görülüyor. Romanda Galatasaray'ın da adı geçiyor. 96. sayfada müfettişin kızacağı yerde geçen diyalog şu şekilde:

+Ne o, geç mi kadın yoksa? dedi.
Tulum: Hayır efendim, daha vakit var.
+Nereye gideceksin?
- Maça
+Ne maçı?
- Galatasaray - Beşiktaş

Filmin yönetmeni Ertem Eğilmez Fenerbahçeli olduğundan, Ilgaz'ın tarafsız duruşunun aksine filmi çekerken oyuncuların hepsini Fenerbahçeli olarak göstermiş ve Fenerbahçe maçlarına giden bir sınıf olarak değiştirmiştir. Ertem eğilmez ayrıca, Mavi  Boncuk filminde de tüm oyuncularını Fenerbahçe taraftarı olarak göstermiştir.

 

Etiketler :