Hakem Meslek Lisesi açılıyor!

Hakem Meslek Lisesi açılıyor!

Türkiye Futbol Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Türkiye spor tarihinin en önemli iş birliklerinden birisi olan Hakem Meslek Lisesi protokolü imzalandı.

Ajans Beşiktaş - Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Konferans Salonu'nda yapılan imza törenine; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TFF Başkanı Nihat Özdemir ile birlikte TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, Başkan Vekilleri Mehmet Baykan, Erhan Kamışlı, Erdal Bahçıvan, Yılmaz Büyükaydın, TFF Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez ve Hamit Altıntop, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Erdem, Genel Sekreter Kadir Kardaş, A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, MHK Başkanı Zekeriya Alp, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu ile davetliler katıldı.

Nihat Özdemir: Hakem Meslek Lisesi, Türk hakemliği için dönüm noktası olacak

TFF Başkanı Nihat Özdemir, protokol imza töreninde bir konuşma yaptı. Projenin Türk hakemliği için çok önemli olduğunu belirten Özdemir şöyle konuştu:

"Bugün burada Türk hakemliği için dönüm noktası olacağına inandığımız çok önemli bir projenin ilk adımını atıyoruz. Futbol Federasyonu olarak, sporun tabana yayılmasında bize sürekli destek veren Milli Eğitim Bakanlığımız ile tarihi bir iş birliği protokolü imzalayacak olmamızdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.

Bu önemli güne tanıklık etmek üzere törenimize katılım gösteren sizlere hoş geldiniz diyor, bizleri takip eden izleyicilerimize saygılarımı sunuyorum.  Öncelikle bize, TFF Hakem Meslek Lisesi gibi çok değerli bir projeyi hayata geçirme gururunu yaşatan Sayın Bakanımız Ziya Selçuk'a teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Sağ olsunlar kendileri Türk hakemliğinin önemli bir ihtiyacını gidermek üzere Hakem Meslek Lisesi açılması için çalışma başlattılar ve projemizi hızlı bir şekilde tamamlama aşamasına getirmiş bulunmaktayız.  Bugün Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Federasyonumuz arasında imzalanacak protokol sonrasında önümüzdeki eğitim döneminde Hakem Meslek Lisemizi inşallah açmış olacağız.

Bakanlığımız ile bugüne kadar futbolcu yetiştirmek için iş birliği yaptık, bu kez ise lise düzeyinden itibaren hakem yetiştirmek için yola çıkıyoruz. Atacağımız imzayla Riva'da bulunan Meral-Celal Aras Spor Lisesi, Hakem Meslek Lisesi'ne dönüşecek.

2020-2021 Eğitim Öğretim döneminin başlaması ile birlikte, okulumuzda hem Milli Eğitim Bakanlığımızın müfredatı hem de hakem eğitimlerine yönelik müfredat bir arada verilecek. Böylece, lise çağından itibaren donanımlı hakem yetiştirmenin de startını vereceğiz. 

Değerli konuklarımız, üzülerek söylüyorum ki, hakemlik kadar tartışılan bir meslek yok. Ne karar verirseniz verin bir taraf daima mutsuz oluyor. Hatta, bazen kararlarınızdan her iki tarafın  bile şikayetçi olduğunu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Hele hele ülkemizde her pozisyonun tartışıldığı ortamda hakemlik yapmak, hakem bulmak zorlaşıyor.

Profesyonel ve amatör liglerde yılda 120 bin maç oynatıyoruz. Geldiğimiz noktada hakemlik büyük bir ihtiyaç ve biz de bu mesleğe artık futboldaki gibi bir alt yapı kuruyoruz. Yeni projemizle, 15-16 yaşında öğrencilerimiz lisemizde hakemlik ihtisası yapacak ve böylelikle ilk defa "okullu hakemlerimiz" olacak. Tahmin ediyorum ki, bunun dünyada örneği de yok.

Hakemliğe doğuştan yetenekli gençlerimizi bulup, bu okulumuzda spor eğitimi, bilgi ve spor kültürünü aşılayarak bizleri uluslararası alanda temsil edecek iyi hakemler yetiştirmek istiyoruz. Bildiğiniz üzere mesleki okulların en önemli özelliği okurken mesleğini de kazanmaktır. Öğrencilerimiz okuluna devam ederken sertifikalarını alacaklar ve bu sayede amatör maçlarda görev yapacaklar.

Okulumuzda eğitim gören öğrencilerimiz Riva'daki merkezimizin bütün imkanlarından yararlanacaklar. Bir çok eğitimlerini burada yapacak, saha çalışmalarına katılacak ve etkinliklerimize dahil olacaklar. Bu projenin değeri gerçekten çok büyük... Çünkü bir hakemin yetişmesi yaklaşık 10 yılı buluyor. Mevcut sistemde hakemlerimiz 30-35 yaşında Süper Lig hakemliğine ancak adım atabiliyor.

TFF-MEB protokol kapsamı şöyle:

-Riva Meral-Celal Aras Spor Lisesi'nde yapılacak müfredat değişikliği ile birlikte 2020-2021 öğretim döneminden itibaren futbol hakemliği eğitimi verilecek.

-Öğrenciler Hakem Meslek Lisesi'ne özel yetenek sınavıyla alınacak.

-Hakem Meslek Lisesi öğrencilerinin eğitimlerine devam ederken hakem ve yardımcı hakem olarak görev almaları sağlanacak.

-Mevcut okul binasında fizik olarak yeni düzenlemeler yapılacak, halı saha kurulacak.

-Öğrenciler TFF'nin düzenlediği eğitim seminerleri, sporcu gelişim kampları ve etkinliklerden yararlanacak, Federasyonun yurt dışı faaliyetlerine katılacak.  

-Futbol Federasyonu, Hakem Meslek Lisesi için spor malzemesi temin edecek, portatif saha ve ekipman sağlayacak.

-TFF, lise için uzmanlar görevlendirecek, öğrencilere burs verecek ve istihdam sağlayacak.