John Benjamin Toshack: "Fatih Terim bir hileci. Hiçbir zaman ona güvenmedim"

John Benjamin Toshack: "Fatih Terim bir hileci. Hiçbir zaman ona güvenmedim"

“Fatih Terim Türkiye tarihinin en başarılı koçu ve akıllı biri. Terim bir hileci. Psikolojik oyunları iyi biliyor. Ve bu yöndeki planlarıyla maçtan başarılı da çıkabiliyor. Hiçbir zaman ona güvenmedim.”

Ajans Beşiktaş - Beşiktaş'ta bir döneme damgasını vuran John Benjamin Toshack İngiliz basınına konuştu.

theblizzard.co.uk sitesinde yayınlanan uzun röportajda Galli Teknik Adam Fatih Terim’le ilgili tespitlerini ve anılarını şöyle aktardı:

"Fatih Terim muhtemelen Türkiye tarihindeki en başarılı koç ve çok akıllı bir insan. Terim bir hileci. Psikolojik oyunları iyi biliyor ve bu yöndeki planlarıyla maçtan başarılı da çıkabiliyor. Hiçbir zaman ona güvenmedim. 2-1 kazandığımız Süper Kupa maçında hakkında en çok hatırladığım şey maçtan önce tünelde beklediğimiz zamandı."

TERİM’İN TAKIMI SIRAYA GİRMEDİ

"Orada G.Saray’ın da bizimle birlikte bekliyor olması gerekiyordu ancak orada değillerdi. Saatime baktım. Maçtan 10 dakika önce tünelde olmamız gerekiyordu ve biz başlama düdüğünden 12 dakika önce tünele gelmiştik.

Başlama vuruşuna 7 dakika kalmıştı ancak Terim’in oyuncuları halen tünele gelip sıraya girmemişlerdi. Ben de oyuncularıma dönüp soyunma odasına gitmelerini söyledim. Geri dönerken G.Saraylı oyuncular soyunma odasından tünele gelmeye başladılar. O anda hem Terim hem de maç delegasyonundakiler bize tünele geri dönmemiz gerektiğiniz yoksa cezalandırılacağımızı söylediler."

G.SARAY’I 4 DAKİKA BEKLETTİM

Onlara ‘Hayır, cezayı umursamıyorum. Haydi çocuklar soyunma odasına devam edin. Galatasaray bizleri dört dakika boyunca orada bekleyebilir. Biz de hazır olunca tünele geliriz’ dedim. Onlara bizimle uğraşmamaları gerektiğini gösterdim. Terim bence kendi bildiği yoldan devam etti. O anda oyuncularımın karşı takımdakiler kadar büyük oyuncular olduklarını bilmeleri gerekiyordu. Bizim üzerimizde oyun oynayamayacaklarını Galatasaraylılar’a hissettirdiğimizi düşünüyorum. Sonunda maça çıktık ve Galatasaray’ı 2-1 yenerek kupayı kazandık.

EN ÇILGIN DERBİ BEŞİKTAŞ - GALATASARAY MAÇLARIYDI

“Türkiye'de muazzam bir koşuşturma var ve İstanbul futbol için özel bir şehir. Ülkedeki en büyük üç kulüp burada. Asya’da Fenerbahçe, Avrupa’da Beşiktaş ve Galatasaray. Beşiktaş-Galatasaray derbisi en çılgınlarıydı.”

TRABZONSPOR ESKİSİ GİBİ DEĞİL

1977’DE Liverpool’da oynarken Trabzon deplasmanına gitmiştik. Tam bir korku yolculuğuydu. Kimse gece uyuyamamıştı. 20 yıl sonra Beşiktaş’la Trabzon’a gittiğimde oldukça güzeldi. Çok daha iyi ortamda oynadık.

LETCHKOV TEMBELDİ

“Yordan Letchkov vardı. Bulgarlar’ın altın kuşak takımının bir parçasıydı. Letchkov’un geldiği zaman uyum sağlamakta zorlandı. Onunla iyi bir ilişkim yoktu. Açıkçası çok yetenekli ve çok deneyimli bir oyuncuydu ama tembeldi.”

RECEP TERRY GİBİYDİ

“Sağ arkada kaptan Recep Çetin benim kumaşım değildi. Eski Başkan Seba, Recep’i severdi. Çünkü 22 yaşındayken kulübe gelmişti. John Terry ya da Tony Adams gibi sembol olmuştu. Ama hiçbir zaman iyi oyuncu değildi.”

TÜRKİYE EŞSİZ, İSTANBUL HARİKA

TÜRKİYE’DE görev yaptığı dönemde yaşadığı polemiklerle iz bırakan Toshack, ülkemiz ve İstanbul hakkında övgü dolu ifadeler kullandı. Toschak, “Türkiye eşsiz bir ülkedir. Türkiye’ye çalışmak için herhangi bir iş kolunda giderseniz, sensörlerinizi açık tutmanız gerekir. Türkiye’ye açık görüşlüydüm ve benim için futbol yönetimi konusundaki fantastik deneyimdi. İstanbul muazzam bir şehir ve benim yerim ise Boğaz’ın kıyısındaki müthiş yer. Boğaz’da bir otele yerleştim. Çok ilginç bir yer. Teknelerle 15 dakikada Avrupa ile Asya arasında gidip-gelebiliyorsun. Bazen ben de tekneye binip, karşı kıyaya geçip, orada bir şeyler yiyordum. Pazarları, eski binaları, tapınakları çok beğendim. Böyle bir yerde çalışmak, harika bir şey” diye konuştu.

ATATURK HAYRANIYIM

TOSHACK, Türkiye’nin kurucusu Atatürk hakkında şu açıklamayı yaptı: Türkiye’de Atatürk’e hayran olduğumu söyleyince, halkla ilişkiler departmanı bunun bir olumlu imaj çalışması olduğunu düşünebilir. Ancak şunu açıkça söylemeliyim ki ben Türkiye’nin kurucusu  Kemal Atatürk’ün çok büyük bir hayranıyım.  Onun tarihini yıllarca büyük bir ilgiyle okudum. Eğer Türkiye’deyseniz bunu bilmelisiniz. (Aksam)

Etiketler :