''Ligin başlaması ve seyirci alınması çok tehlikeli''

''Ligin başlaması ve seyirci alınması çok tehlikeli''

TFF, Süper Lig'i 11 Eyül'de başlatacak, 1 Ekim'den itibaren de yüzde 30 kapasiteyi aşmamak koşuluyla, statları seyircilere açacak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, TFF'nin tarih vererek büyük risk aldığını söyledi.

Ajans Beşiktaş - 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) 1 Ekim'den itibaren ligi seyircili oynatmasının son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Ajansspor muhabiri Kenan Başaran'a konuşan Ceyhan, "TFF, yüzde 30 oranında seyirci alınacağını açıkladı. Böyle bir kriter olamaz. Kriter stat kapasite oranı değil, vaka sayısı olmalıdır. Yani TFF önüne bir vaka sayısı hedefi koymalıdır. 'Vaka sayısı şu olursa, seyirci alırız' diyerek bir hedef belirlemeli. Yoksa, yüzde 30 kapasiteyle seyirci kriteriyle yola çıkılmaz. Ayrıca her stat için yüzde 30 kapasite belirleniyor ama tüm statların fiziki yapısı birbirine benzemiyor. Mimari yapılarından ötürü birinde seyircilerin birbirine toplam yakınlığı daha düşük olabilir" dedi.

Yüzde 30 kapasite değil, vaka sayısı kriter olmalı

TFF'nin gerek ligi oynatma ve gerekse de seyirci kararına dair hiçbir planının olmadığını vurgulayan Ceyhan, "Liglerin oynatılması gibi önemli organizasyonların planlaması ülkenin durumuna göre yapılır. En başta dediğim gibi, tarih söylenmez, vaka hedef sayısı söylenir. Aksi halde tribünler çok büyük bir bulaş kaynağı olur. TFF yönetimi, 'Kurallara uymayanlara ceza vereceğiz' diyor. İyi de nasıl? Taraftar stattan çıktıtkan sonra öksürdüğünde bunu nasıl kontrol edeceksin? Bu mevzu sadece stadın içiyle sınırlı değil ki! " diye konuştu.

Almanya bile kararı erteledi

Pandemi sürecinde ara verilen liglere yeniden başlayıp büyük oranda başarılı bir şekilde sonuçlandıran Almanya'nın seyircili oynama kararını ertelediğini hatırlatan Ceyhan, "Almanya seyircili oynatmayı planlarken vaka sayısı hedefi koydu. Bu hedeflere ulaşılacağı görülmeyince Kasım'a kadar seyircili oynama kararını erteledi. Bakın Almanya'nın yaptığı test sayısı ve bu testleri kime yaptığı kriterlerine bakıldığında da bizimle arasında çok fark var. TFF neye dayanarak ligi başlatıyor? 11 Eylül'de ve 1 Ekim'de ne değişecek? Bakın liglere ara verildiğinde Madem ki Sağlık Bakanlığı ligi oynatmanın sorumluluğunu üstlenmemiştir, o zaman TFF yönetimi kendisine acilen bir 'Pandemi Danışma Kurulu' oluştursun. Bunun yerine içinde spor hekimi, fizik tedavi uzmanı, ortopedi uzmanı olan bir 'Sağlık Kurulu' oluşturdular. Bu insanlar son derece değerli ancak salgın kontrolünde bilgili ve deneyimli kimse yer almayan bir kurul oluşturdular. Böyle olunca da bakın tuhaf tuhaf şeyler yapıyorlar" dedi.

Futbolculara her gün test anlamsız

Futbolculara her gün tarama testi yapılmasının anlamsız olduğunu kaydeden Ceyhan, "Bir futbol takımında en az 50 kişilik bir ekip var. Boşuna her gün her futbolcuya tarama testi yapılıyor. Örneğin 'Fenerbahçe'de bugün iki futbolcu pozitif çıktı' deniliyor. Ve ertesi gün de deniliyor ki 'Bugün yapılan tarama testinde o iki pozitif futbolcu negatife döndü...' Yani bir insana arka arkaya 10 gün boyunca test yapsanız 1 tanesi bile pozitifse, durum pozitftir zaten! O yüzden arka arkaya testler yapmanın anlamı yok. Yapılan bu test, zaten yanlış negatiflikleri yanlış pozitiflikleri olan bir test. Bu nedenle bir insana arka arkaya test yapmanın anlamı yok" diye konuştu.

Eylül-Ekim'de vaka sayıları daha da artacak

TFF'nin hem 11 Eylül'de Süper Lig'i başlatarak hem de 1 Ekim'den itibaren yüzde 30 kapasiteyle seyirci alma kararı vererek çok büyük risk aldığını kaydeden Prof. Mehmet Ceyhan, "Bu şekilde bir Süper Lig planlaması yapmak son derece tehlikeli. Vaka sayılarına göre bir planlama yapılmalı. Virüs bulaşımı olursa ligin gelecği de tehlikeye girer. İspanya'da salgının yayılmasında Valencia'nın İtalya'da Atalanta ile oynadığı maçın etkisi çok büyük oldu. Tribünlerden bulaşan virüs, İspanya'da salgının yayılmasında tetikleyici oldu. Seyircili maç oynatmak son derece tehlikeli. Çok ekstra tedbirler alınmazsa seyircili maçlar oynatmak tehlikeli. Unutmayın o tarihlerde okullar da açılacak, çalışma hayatı daha yoğunlaşacak. Ve biz bilim insanları bu dönemde vaka sayılarının daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

Etiketler :