Lyon-Beşiktaş maçında yaşananlarla ilgili tüm açıklamalar

Lyon-Beşiktaş maçında yaşananlarla ilgili tüm açıklamalar

UEFA, Lyon ile Beşiktaş arasıdna yapılan Avrupa Ligi çeyrek final ilk maçında yaşananlardan dolayı iki takımı da disiplin kuruluna sevk etti.


Ajans Beşiktaş - UEFA'dan maçın bir gün ardından yapılan açıklamada, Lyon ile Beşiktaş arasında Fransa'da yapılan ve ev sahibi ekibin 2-1'lik üstünlüğü ile tamamlanan maç hakkında disiplin soruşturulması açıldığı kaydedildi.

Ev sahibi Lyon; havai fişek kullanımı, merdiven boşluğu bırakılmaması, yetersiz organizasyon ve Lyon'un ikinci golünden sonra sahaya taraftarların girmesi nedeniyle disiplin kuruluna sevk edildi.

Beşiktaş ise, havai fişek kullanımı, yabancı madde atılması ve taraftar olayları nedeniyle disiplin kuruluna sevk edildi.

Konuyla ilgili hem Beşiktaş ve Lyon cephelerinden, hem de spor adamlarından çeşitli yorumlar geldi. İşte o yorumlar:

UEFA eski asbaşkanı Şenes Erzik

"Beşiktaş'a 20 bin bilet verilmesi doğru değildi. Güvenlik açısından bu rakam fazlaydı. Hele bu şekilde üst tribüne Beşiktaşlılar, altta da Lyon taraftarının olması yanlıştı. Lyon güvenlik tedbirleri konusunda sınıfta kaldı. Meşaleyi yakmak suç ama stada sokulmasını engelleyememek daha büyük suç. Lyon başkanının kafası karışık. 'Rövanş seyircisz oynanmalı' demesi büyük yanlış. Kimse bunu söyleyemez. Sanırım Lyon başkanı Yardımcısı Vincent Ponsotçok korktu. Rövanş maçının seyircisiz oynanması gibi bir durum söz konusu olamaz."

Hukuk işlerinden sorumlu Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Mahmutyazıcıoğlu

"UEFA Disiplin Kurulu bizden 48 saat içinde bir savunma isteyecek ve biz de bir savunma göndereceğiz. Ancak ev sahibi olmadığımız için olaylarda hiç bir sorumluluğumuz yok. Olayların başlama yeri, Lyon kulübünün bilet sattığı tribünler. Oraların sorumluluğu da onlara ait. Bu yüzden içimiz rahat."

Lyon Başkan Yardımcısı Vincent Ponsot

"Bizim de sorumluluklarımız var, bunun farkındayız. Ancak, bariz bir şekilde görülüyor ki agresif Türk holiganlarının kurbanı olduk. Görüntüler ortada, UEFA yetkilileri de olaylara şahit oldu. Her kulüp, kendi taraftarlarından sorumludur. Bu andan itibaren, kurallar oldukça açık."

Lyon güvenlik menajeri Annie Saladin

"Çok sayıda Çarşı grubuna ait holigan vardı. Bunlar, taşkınlıklara neden olan başlıca suçlular ve oyunun 45 dakika geç başlamasının tek nedeni bu holiganlardır. Her yerdeydiler, kontrol etmek imkansızdı. Yanıcı maddelerle gelmek isteyen herkes oradaydı. Olaylar, bu konuda eğitimli kişiler tarafından gerçekleşti. Ancak, buraya gelen taraftarlar kendilerini durdurmalıydı, ve bunu onlar da biliyordu."

UEFA Tahkim Kurulu Asbaşkanı Levent Bıçakçı

"UEFA disiplin hükümlerine göre ev sahibinin kusuru vardır. Beşiktaş seyircisinin yapmış olduğu, tespit ediler bir şey varsa ceza alır. Onun dışında ceza almaz. Sorumluluk kesinlikle ev sahibine aittir. Şu an önemli olan orada olan gözlemcinin vereceği rapor. 24 saat içinde raporunu vermesi lazım. Önce Disiplin, sonra da Tahkim kurulu olaya bakar. Gerekirse savunma ya da belge isteyebilir. Bu konu Tahkim'e gelirse ben ve Fransız üye toplantıya katılamaz. 1 hafta içinde ceza belli olur."

Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Metin Albayrak

"Bu 'Yavuz hırsız' hesabı. Kendi yaptığı hatayı, haklı konuma getirmeye çalışıyorlar. Bizim resmi olarak 3 bin kişilik ayrılan yer dışında giren taraftarlar, bizim yetkimiz dışındadır. UEFA'ya bildirdik. Dün bunu UEFA'ya tekrar gösterdik, maç gözlemci ve yetkililerine. UEFA, bunu Lyonlu yetkililere deklare etti. Onlar ceza alacaklar. Ceza alacaklarını bildiklerinden böyle davranıyorlar. O biletleri biz satmadık. Onları Lyon kulübü satmıştır. Maçın bütün güvenliğini onlar sağlamak zorundalardı. Bizim oradaki taraftarımıza saldıran Fransızlar, golden sonra sahaya atlayan Fransızlar, kendi taraftarlarının yaptığı taşkınlığa karşı Türk taraftarlar sadece kendilerini korumuşlardır. Beşiktaş'ın hakkını her yerde, her platformda savunacağız."