Olympiakos karşısında Beşiktaş'ın şansı neden yüksek?

Olympiakos karşısında Beşiktaş'ın şansı neden yüksek?

Yunan ekibi hem kadro yapısı hem de taktik dizilişiyle artık yakından biliniyor...

Ajans Beşiktaş - İsveç’in Stockholm şehrinde yapılacak finale giden yolda son 16 turu maçları 9 ve 16 Mart tarihlerinde oynanacak. Kurada Beşiktaş çeyrek finalin yolunu açabilecek bir rakip; Olympiakos’u buldu.

Son 32 turunda Osmanlıspor’u 0-0 ve 3-0 ile eleyen Olympiakos, hem kadro yapısı hem de taktik dizilişiyle artık biliniyor. Osmanlıspor’un iki maçta iyi mücadelesine karşın tecrübe eksikliğiyle elendiği Yunan ekibine karşı Beşiktaş’ın şansı epey yüksek duruyor.

Kartal ağır basıyor

Zira kadro kalitesi, teknik direktör kalitesi ve stat atmosferiyle siyah-beyazlılar daha ağır basıyor. İlk maçı deplasmanda oynayacak temsilcimiz, rövanş için saha avantajına da sahip. Özellikle şu anda forvet hattında sıkıntıları olan Yunan ekibi, en skorer ismi Brown Ideye’yi Çin’e sattı. Şu anda eski Trabzonsporlu Oscar Cardozo performansıyla güven vermiyor. Ancak son Osmanlıspor maçında parlayan İranlı Ansarifard ve Fas asıllı Norveçli Elyounoussi dikkat çekiyor. Şu an itibariyle 4-2-3-1 oynayan Olympiakos, özellikle kanat bindirmeleriyle öne çıkıyor. Bu nedenle defans arkasına yapılan paralel koşular ve hızlı kontraları çok tehlikeli. Burada da Brezilyalı Seba’ya ciddi anlamda önlem almak şart.

Portekizli teknik adamların topu tutan, pasa yönelik ve kanatlardan hızlı gelmeyi amaçlayan stilini benimseyen Paulo Bento, bir yönüyle Fenerbahçe’nin eski antrenörü Vitor Pereira’yı ve Benfica hocası Rui Vitoria’yı anımsatıyor.

Bento önde

Şenol Güneş’in geçen yıl ve bu yıl hem Vitoria hem de Pereira ile 2 maç yaptığını varsayarsak, iyi bir analizle, iki maçta da sonuç gelebilir. Ancak Portekiz’den Quaresma, Aboubakar ve Talisca’yı çok iyi bilen Bento, bir adım öne de geçebilir. Orta sahada Luka Milivojevic gibi bir yıldızını sattıktan sonra Kostas Fortunis’e dikkat etmek şart.

Elbette 36 yaşındaki Cambiasso ve 35 yaşındaki Alejandro Dominguez ünlü simalar ancak Fortunis, hem takımın beyni hem de antrenör Bento’nun taktik kilidi.

Defansın hızı çok ağır

Defans kısmına gelindiğinde Botia ve Manuel da Costa (eski Sivassporlu) gibi ayağına hakim, çok iyi pas yapan ve defanstan topla çıkabilen isimler var. Ancak defansın hızı çok ağır.

Zira Cenk Tosun ya da Aboubakar fark etmez, hızlı hücum çıkışları Olympiakos’u zorlayacaktır. Sol bekte Premier Lig’de Liverpool ve Aston Villa formaları giymiş Aly Cissokho yer alıyor. Ricardo Quaresma’ya karşı özellikle sert ve hızlı durabilecek kapasitede olması öne çıkıyor.

T.Direktör: Paulo Bento

2010-2014 yılları arasında Portekiz Milli Takımını çalıştıran Paulo Bento, Ricardo Quaresma’yı Şenol Güneş’den bile daha iyi tanıyor.

Bu nedenle Beşiktaş’ın en önemli kozu Quaresma’ya karşı ciddi bir bilgisi var. Ayrıca Portekiz’de oynadıkları için Vincent Aboubakar ve Anderson Talisca’ya karşı da fazlasıyla fikir sahibi. Henüz 47 yaşında olan Bento, eski Fenerbahçe hocası Vitor Pereira ve Benfica antrenörü Rui Vitoria gibi isimlerin ekolünden.  Hem Pereira hem de Vitoria ile eşleşen Şenol Güneş de bu anlamda elini güçlendirecek. Olympiakos’u basamak olan gören Paulo Bento, yıllardır sadece lig başarısına saplanan takımında artık Avrupa’da ispat peşinde.

Yıldızı: Kostas Fortounis

Yunanistan EURO 2004 şampiyonluğunda Zagorakis ve Karagounis gibi iki yıldız orta sahasıyla parlamıştı. Tam 13 yıl sonra Yunan futbolunu umutlandıran bir orta sahaları var.

24 yaşındaki Kostas Fortounis, Olympiakos kulübü için de çok özel bir isim. Paulo Bento’nun taktik sisteminde önemli bir yer tutan Fortounis, çift yönlü oyun yapısı, duran toplardaki etkinliği ve hızlı oyunda kilit paslarıyla başarılı oluyor. Atiba’yı zorlayabilecek durumdaki genç yıldız, turun da belirleyicisi olabilir.  
 
İdeal 11 (4-2-3-1)
Leali
Figueiras
Botia
da Costa
Cissokho
Retsos
Martins
Fortounis
Seba
Androutsos
Ansarifard
(Cardozo)
 
Yunanistan Süper Ligi’nde 21 haftada 51 puan toplayan ve en yakın rakibi Panionios’un 10 puan önünde lider olan Olympiakos için bu alışıldık bir durum. Zira ligde son 6 yılın şampiyonu ve müzelerinde 43 şampiyonluk var.  Sezon başında Şampiyonlar Ligi’ne katılmak adına ön eleme turlarına giden Olympiakos, 3. ön eleme turunda Hapoel Beer Sheva’ya elenmişti.  (Mİlliyet / Celal Umut Eren)

 

Etiketler :