PFDK ve Tahkim Kurulu değişebilir

PFDK ve Tahkim Kurulu değişebilir

TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu, 20 sayfalık gerekçeli kararında Türkiye Futbol Federasyonu’ndan, yargı organları PFDK ve Tahkim Kurulu’nun tarafsız ve bağımsızlığını sağlayacak gerekli düzenleme ile değişikliklerin 30 gün içinde yapılmasını istedi.

Ajans Beşiktaş - Türk futbolunun son dönemlerine damga vuran Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yargı organlarına bir şok haber de Ankara’dan geldi... Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Trabzonspor Kulübü’nün geçtiğimiz eylül ayında yaptığı başvuru üzerine TFF’den, yargı organları Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) ve Tahkim Kurulu’nun tarafsız ve bağımsızlığını sağlayacak gerekli düzenleme ve değişikliklerin yapılmasını istedi.

AİHM KARARINA ATIF

Kurum, 2 Eylül 2020’de Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu tarafından yapılan ‘Tahkim Kurulu kararının hukuğa aykırılığının tespiti talebi’ konusundaki başvurusunu 5 Ocak 2021’de karara bağladı ve TFF’ye 20 sayfalık gerekçesini gönderdi. Tebliğ edilen kararda; başvuruya esas olan ‘tarafsızlık ve bağımsızlık’ konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AiHM) tespit ve kararına yer veren KDK, gerekli değişikliğin yapılması konusunda TFF’ye bir ay süre tanıdı.

20 SAYFALIK KARAR

Gerekçesi 20 sayfada açıklanan kararın son bölümünde “Kurum, belirttiği bu gerekçelerle başvurunun kabulüne ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun; TFF Statüsü, Disiplin Kurulu Talimatı ve Tahkim Kurulu Talimatı’nda tarafsız ve bağımsızlığı sağlayacak gerekli değişikliklerin yapılması; Tahkim Kurulu’nun kararlarını gerekçeli hazırlaması, bunların taraflara usulünce tebliğ edilmesi ve gerekçeli kararların internet sitesinde yayımlanması; İyi yönetim ilkelerinden ‘kanunlara uygunluk, şeffaflık, hesap verilebilirlik, nezaket ve kararların gerekçeli olması’na uygun davranması hususunda TFF’ye tavsiyede bulunulmasına, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun 20’nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, TFF tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin 30 gün içinde kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna, TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu Baş Denetçisi tarafından karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi. (Fanatik)