Süper Lig'de tescil neden gecikti?

Süper Lig'de tescil neden gecikti?

Küme düşmenin 1 sezonluğuna kaldırıldığı Süper Lig, 2020-2021 sezonunda 24 takımlı mı olacak? Türkiye Futbol Federasyonu hala Süper Lig'i neden tescil etmedi?

Ajans Beşiktaş - Futbol ligleri tamamlandı. Hatta takımlar yeni sezon açılışı için geri sayıma geçti. Ki Fenerbahçe 8 Ağustos'ta, Beşiktaş da 10 Ağustos'ta toplanacak.

Diğer yandan TFF henüz liglerin resmen tescil edildiğine dair açıklamayı yapmadı. TFF, her ne kadar ligde şampiyon olan takımları kutlasa da resmi tescili yapmış değil.

Bugün yarın bekleniyor tescil!

TFF, geçen sezon ligin son maçından 5 gün sonra, ligi tescil ettiğini açıklamıştı. Galatasaray'ın şampiyon olduğu lig 26 Mayıs'ta bitmiş ve TFF de 31 Mayıs'ta tescil kararını duyurmuştu. Medipol Başakşehir'in şampiyon tamamladığı bu sezon ise 26 Temmuz'da sona erdi. Ve aradan 12 gün geçtiği halde henüz resmi tescil gelmedi.

Bu gecikmenin ardında, takım sayısının henüz kesinleşmemiş olması ihtimali olabilir mi? Süper Lig'de küme düşmenin kaldırılmasıyla bazı kulüplerin "Bizi de en üst lige alın" talepleri de ortadan kalkmış değil. TFF, Kayserispor, Malatyaspor ve Ankaragücü'nün düşme kararını kaldırdı ve böylece Süper Lig önümüzdeki sezona 21 takımla oynanacak. Ancak TFF Play-off finalinde Fatih Karagümrük'e kaydebeden Adana Demirspor'un "Bizi de alın, lig 22 takımlı olsun" isteği masada duruyor.

Kulüp bu yönde TFF yönetimine baskı yapmaya devam ediyor.

TFF'nin açmazı ise şu: Küme düşmeyi kaldırarak zaten büyük tartışmalara neden oldu. Adana Demirspor'u da alırsa tartışmalar daha da büyüyecek. Üstelik çok sıkışık bir sezonda 21 takımlı lig bile zorken bir de 22 takıma çıkılacak.

Ancak TFF yönetimini Adana Demirspor konusunda en çok zorlayan konu Bursaspor ve Akhisarspor... Zira bu takımlar da "Bizi de alın" diyor. TFF bu takımları da "kırmazsa" lig 24 takıma çıkacak; yani 46 haftalı bir lig oynanacak! Bir yanda A Milli Takım maçları, bir yanda Avrupa kupası maçları ve diğer yanda da Ziraat Türkiye Kupası maçları... 46 haftalık bir ligi oynatmak gerçek bir sihirbazlık gerektirecek! Çünkü ligin mayıs ortasında bitmesi lazım zira Avrupa Futbol Şampiyonası var, sezon sonu! 46 haftalık lig demek neredeyse 2 gün arayla maç demek!

Takım Harcama Limitleri açıklandı ve özellikle Fenerbahçe cephesinde büyük kıyamet koptu. TFF, her ne kadar "Hesap kitap belli, kulüpler ne limit alacaklarını zaten biliyordu" dese de, bu konu da federasyon koridorlarında sancı yaratıyor. Geçen sezon da TFF ile Fenerbahçe büyük gerilim yaşadı. TFF yeni bir gerilimi kaldırabilir mi, zor.

Sadece Fenerbahçe mi? 7 takım daha limitlerden rahatsız. Pazartesi hepsi TFF ile toplantıya gidecek.

Fenerbahçe'nin limiti düşük olunca sarı lacivertli taraftarlar da yayıncı kuruluş aboneliklerini iptal etmek üzere çağrılarda bulundu sosyal medyadan. Bazı kaynaklara göre iptaller 30 binlere dayanmış durumda.

Zaten Digitürk de ilk gün "Limitlerin bizimle ilgisi yok. Konu TFF'nin uhdesinde" diyerek, sarı lacivertli taraftarları teskin etmeye çalıştı. Hakikat de bu. Konunun Digitürk ile ilgisi yok ama Fenerbahçe taraftarı da elindeki en büyük kozu masaya sürüyor. Çünkü Digitürk'ün abone sayılarında Fenerbahçe ilk sırada. Zaten yayıncı kuruluş yetkilileri de TFF yönetimiyle acil görüşmeler yaptı.

Yani görünen o ki, "Siz bilançoyu yolladınız ben de herkese uyguladığım formülle hesapladım ve senin limitin bu kadar" diyerek, TFF rahat nefes alamayacak. Ya bu hesap kitap yöntemi değişecek ya da Fenerbahçe, kendisi bir şekilde borcunu harcını bir hal yoluna koyup, limitini artıracak. Ali Koç'un "Bir oyun oynanıyor. Bakalım nere gidecek" sözü çok manidar...

Fakat şurası bir gerçek ki: Fenerbahçe bu limitle ligde şampiyonluk yarışına giremez. Fenerbahçe'nin olmadığı yarış da futbol endüstrisi için; dolayısıyla en başta da yayıncı kuruluş için hiç de kârlı değil! Gördüğünüz gibi bu sezonki şampiyonluk yarışının tek kazananı oldu: Başakşehir!

Futbol endüstrisi kazandı diyebilir misiniz? Hayır. Yarınlarda Başakşehir'in şampiyonluğu endistriye de kazandırır mı, bilemem.

TFF yönetim yek vücut değil!

Son olarak şunu belirteyim: TFF yöneticileri, bir çok bilinmezi barındıran yoğun bir sezon öncesi kendi içlerinde pek de organize bir görüntü sunmuyor. Çoğu yönetici tatilde; profesyoneller dahil. Oysa, şu dönem izinsiz 7-24 mesai gerektiren bir dönem.

Kararlar sadece bir iki kişi tarafından alıyor. Futbolun içinden gelen ve bir çok kimse tarafından "TFF Başkanı" olması gereken kişi olarak görülen Hamit Altıntop'un alınan bir çok karara katılmadığı ve kendini geri çektiği de kulislerde konuşuluyor. Yine Servet Yardımcı'nın da gidişattan memnun olmadığı söyleniyor. (Ajansspor - Erdal Cömert)

Etiketler :